top of page

Hoe bepaal je 'sfeer' in foto's?

Weet jij precies wat je mooi vindt? En hoe je dat bewerkstelligt? Supertof! Weet je dat niet, zoals zovelen onder ons? Dan zal ik je met dit blog proberen een handje te helpen.


Wat is 'sfeer' in je foto's?

Ik heb het vaak over een bepaalde sfeer in een fotogalerij. Daarmee bedoel ik bijvoorbeeld een dromerige bohemian shoot met mooie wijde jurken, kleedjes en kussentjes of juist een wat stoerdere feeling doordat je op een oud industrieterrein fotografeert.


Wat bepaalt dan die sfeer?

Sfeer wordt eigenlijk door álles wel bepaald. Het moment waarop je fotografeert; in de volle zon, op een mooie dromerige avond, vroeg in de ochtend en met bewolking krijg je al hele verschillende foto's. Het zonlicht zorgt voor hardere schaduwen en het avondlicht is warmer dan het ochtendlicht. Daarnaast kleding en locatie. Als je no nonsense foto's wilt; vooral lekker in je makkelijke kloffie gaan. Maar hoe tof is het om net even wat meer aandacht te besteden, haartjes on fleek, nagels gelakt en een mooi make-upje op. Voel je het verschil al? Je kunt fotograferen op het strand, heide, in het bos of aan het water. Daarnaast heb je nog binnen in je eigen huis of fotografie in of rondom een oud industriepand. Bedenk ook dat een seizoen erg veel invloed heeft op de sfeer van de foto's. In hartje winter krijg je andere foto's dan in de ontluikende lente, en de herfst met alle mooie, warme kleuren.


Welke sfeer moet ik dan hebben?

Kijk eens naar de kleuren die je mooi vindt. Hoe ziet je interieur er uit? Houden jullie van koele tinten of juist warme tinten. Veel kleur en contrast of een effen geheel. Op basis daarvan raad ik aan om de sfeer van je fotoshoot ook te bepalen. Dus juist warme tinten kleding aan, op een zandverstuiving (effen tinten) of in een bos met heide (voor meer kleur en contrast). Wat is jullie favoriete seizoen? Zijn jullie gek van de winter? Dan passen zomerse foto's wellicht minder goed bij je.


De no-nonsense sfeer

Als je zoiets hebt van dat hoeft allemaal niet zo gek, dan doen we dat ook niet. Lekker een no-nonsense fotoshoot zoals jullie werkelijk zijn. Een precieze weergave van jullie gezin zonder opsmuk. Gewoon bij jullie thuis of op een locatie waar jullie graag komen. Waar jullie wandelen met de hond bijvoorbeeld. Neem je die ook gezellig mee! Lekker makkelijk wel, want qua kleding en styling heb je niet veel nodig. Toch raad ik je aan om goed te kijken naar wat bij elkaar past (lees ook mijn blog met kledingtips).


De bohemian sfeer

Bohemian is een term die je net even moet kennen, ik zal het even uitleggen. In het kort gaat het om mooie zwierige wijde jurken, linnen overhemden en blote voeten. Een mooi kleed met bloemetjes en kussentjes er bij. Dit past perfect op een warme zomeravond op Kootwijkerzand met een ondergaand zonnetje. Ik kan me voorstellen dat als dit helemaal jouw ding is je zelf al prachtige passende kleding hebt, maar no worries, je hebt ook de beschikking tot mijn prachtige leenjurken. I love it!


De lekker-knus-thuis-sfeer

Een van mijn persoonlijke favorieten! En veel gewild bij newbornshoots. Er bestaat niks mooiers dan die roze wolk nadat een baby'tje pas is geboren. En voelt die wolk niet zo roze? Dan is het mijn missie om je er straks toch met een roze bril naar te laten kijken! Hierbij kom ik lekker bij je thuis, fotografeer ik jullie knus in bed en op de bank. In het babykamertje starend naar een bundeltje geluk wat in het ledikantje ligt. Maar sowieso; een gezinsshoot is ook heel erg tof om thuis te doen, heb je gelijk jullie prachtige interieur vastgelegd voor later!


De lifestyle met een beetje extra studio

Lifestyle betekent grofweg 'zoals thuis'. Dus ongedwongen, en niet teveel geposeer. Voor nét dat beetje extra kun je ook terecht in mijn prachtige studio in hartje Apeldoorn centrum. Hier kun je met prachtige jurken aan en je baby/kindje lekker knuffelend poseren. Whut? Ja knuffelend poseren, met een paar opdrachtjes laat ik jou namelijk denken dat je lekker aan het knuffelen bent, maar ondertussen krijg ik je precies in die prachtige pose waarvan je later denkt oh wauw, dit had ik helemaal niet door.


De pick&mix sfeer

Het is allemaal natuurlijk niet in beton gegoten. Je kunt een beetje van dit en een beetje van dat mixen tot jouw persoonlijke favoriet. Bijvoorbeeld een mooie jurk uit de client closet lenen en op Het Leesten shooten als de heide in bloei staat einde zomer met een grote kans op een mooie mistbank. Of in een glitterjurk bij ons mooie Zwitsal fotograferen.


Zoveel mensen zoveel wensen

Ik kan hier wel uren over praten of schrijven, maar zo heb je een klein beeld van alle mogelijkheden. Ik ga graag met jou in gesprek over jouw wensen zodat ik je kan adviseren. Smaak is superpersoonlijk en dus ook je gewenste 'sfeer' in foto's. Wil je een (vrijblijvend) kennismakingsgesprek om hierover te kletsen? Superleuk! Neem dan contact op!


Liefs Diana


58 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page