top of page

5 tips: zo zoek je een passende gezinsfotograaf


Op zoek naar een goede gezinsfotograaf? En zie jij ook door de bomen het bos niet meer? Dan help ik je met 5 tips hoe jij de fotograaf uitzoekt die bij je past! Want dat er veel fotografen zijn is je vast al duidelijk. Zo veel verschillende stijlen, prijsklasses, de één doet het voor de hobby en de ander weer professioneel. Komt een fotograaf bij je uit de buurt of kies je er voor om reiskosten te betalen. Thuis of in een studio? Wat is nou écht belangrijk?


1. Prijs zegt niet alles, maar wel veel

Het is niet altijd gezegd dat een goedkope fotograaf dezelfde kwaliteit levert. Zo heeft een wat goedkopere fotograaf vaak minder goede apparatuur, ze doen het vaak als hobby en kunnen of willen daarvoor niet voldoende investeren (het moet wel leuk blijven toch?). Een fotograaf die dit professioneel doet, en dat is vanaf ongeveer een prijs van ongeveer €150 per shoot met 20-50 foto's, heeft daarvoor investeringen gedaan. Je hebt de fotograaf maar ook de apparatuur nodig, met een topsegment camera en lenzen krijg je simpelweg mooiere foto's. Daartegenover staat dan ook dat een shoot echt geen €300 hoeft te kosten voor 10 foto's. Die fotografen zijn er uiteraard ook, maar dan betaal je meer voor een bepaalde stijl van fotografie dan dat het nodig is voor de kwaliteit van de foto's.


2. Mooie foto's maak je niet in korte tijd

Kwalitatief goede foto's kosten tijd, niet alleen om te maken maar zeker ook om te bewerken! Een professioneel fotograaf zal per uur fotograferen al gauw 2-3 uur nabewerking nodig hebben om jouw foto's extra mooi te laten worden. Vraag ook gerust of bijvoorbeeld baby-acné kan worden weggehaald, of een jurkje net iets naar beneden zodat je het rompertje niet ziet. Wat ik persoonlijk ook heel belangrijk vindt is of er tijdens de shoot voldoende ruimte is voor even kletsen, ontdooien van kinderen of een huilmomentje. Als de fotograaf een timer heeft gezet en na een uur er vandoor gaat weet ik zeker dat er mooie plaatjes missen.



Een review zegt veel

Recensies zeggen veel over of een fotograaf wel of niet bij je past. Wordt er een aanpak omschreven? Of is een fotograaf erg goed met tieners bijvoorbeeld? Lees daarom goed de recensies en laat je niet leiden door aantallen.


Van deze review werd ik helemaal blij!

"De eerste paar minuten was het even spannend, maar door de uitstraling van Diana konden we ontspannen en zaten wij in onze bubbel als gezin. Diana neemt alle tijd, waardoor het proces heel natuurlijk verloopt."

~ Maaike, moeder van Lynn ~


3. Heb je een klik met de gezinsfotograaf?

Het is heel belangrijk dat je jezelf durft te zijn bij je fotograaf. Als het voelt als vriendschap zit je zeker goed. Een fotograaf moet je vastleggen zoals je werkelijk bent, dus een klik is écht nodig. Want als jij je niet helemaal oké voelt, dan pakken jouw kinderen dat ook op. Je hoeft echt niet ineens wijnavondjes af te spreken, of telkens appen, en een gesprek mag echt wel af en toe stilvallen. Het gaat er om dat je je op je gemak voelt en dat je kinderen ook relaxed zijn. Een fotoshoot moet naar mijn idee meer een belevenis zijn dan een "ding". Gezelligheid en kinderen die kunnen spelen wat ze willen maakt dat je er ook jaarlijks naar uit kan kijken, of misschien wel vaker per jaar wil doen.

4. Bepaal welke sfeer je belangrijk vindt

Niet iedere fotograaf maakt wat jij het allermooist vindt. Er zijn verschillende stijlen fotografie, en per stijl wordt ook weer onderscheid gemaakt in hoeverre een fotograaf de foto's bewerkt. De manier waarop; in een studio, arty, de natuur in of juist knus bij jou thuis maar je hebt bijvoorbeeld ook documentaire waarin het leven zoals het echt is wordt vastgelegd (inclusief rommeltjes). De kleuren waarin een fotograaf bewerkt; sprankelend, light and airy, warm, moody. Veel fotografen werken daarbij ook met een bepaald kleurenpalet wat ze aanraden voor kleding tijdens de shoot. Probeer dus een mix te vinden die bij jou past. Het moet tenslotte aan jouw muur komen te hangen, en als je een strakke, industriele inrichting hebt is het misschien wat gek om een heel tuttige foto van je baby'tje in allerlei dekentjes en met bloemetjes in het haar op te hangen.

5. Mag je fotograaf foto's zomaar delen op social media?

Als ouder is het één van de belangrijkste zaken; je kind beschermen. Daarom is het goed om na te denken over privacy, en vraag bij de fotograaf na wat er met je foto's gebeurt als het niet duidelijk in de Algemene Voorwaarden of Privacyverklaring vermeld staat. In Algemene Voorwaarden dient een fotograaf te vermelden wat ze doen met je foto's en in de Privacyverklaring staat wat er met je (persoons-)gegevens gebeurt. Het is heel persoonlijk, want waar de één geen problemen heeft met het online gebruik van zijn of haar foto's, wil de ander pertinent niet dat deze foto's gebruikt worden. Fotografen vinden het heel fijn om jouw foto's te delen, maar mogen dit niet zonder je toestemming (of akkoord op de Algemene Voorwaarden).


Ten slotte: ga op je gevoel af

Als je een goed gevoel hebt, komen die leuke gezinsfoto's echt wel. Ga niet stressen voor de fotoshoot, neem het zoals het is en laat je leiden door wat de fotograaf zegt. En vraag ook vooral wat je wilt, de meeste fotografen helpen je graag met alles wat je wilt weten. Het gaat bij gezinsfotografie ten slotte om een goede samenwerking tussen jouw gezin en de fotograaf.

76 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page