top of page

10 tips om zelf toffe gezinsfoto's te maken

In dit blog geef ik je 10 tips om zelf je gezinnetje vast te leggen op de automatische stand van je camera. Zo kun je heel makkelijk aan de slag om mooie foto's te maken!


1. Lekker gek doen zorgt voor enthousiaste foto's

Doe lekker gek met je kinderen, laat ze rennen, stoeien, door het zand rollen. De meeste viezigheid klop je er zo vanaf, en je dwingt kinderen toch niet om áltijd precies te doen wat jij zegt. Toch? Die van mij niet in ieder geval!

2. Leid je kinderen af van de camera

Knuffel met je kinderen, dans, spring, ren, zoek vliegtuigjes boven je of "oh jee, zag ik Bollo nou net tussen die bomen" doet het ook erg goed. Dan hebben ze niet eens in de gaten dat ze toch leuk op de foto worden gezet. Bovendien worden het hele liefdevolle plaatjes. Als iedereen braaf in de lens kijkt wordt de foto al snel te geposeerd.

3. Licht maakt je foto

Met het juiste licht wordt je foto het mooist. Ik hou er zelf van om 's ochtends of 's avonds te fotograferen omdat in de middag de zon eigenlijk te fel is. 's Avonds kun je prachtige foto's maken met zonsondergang, fotografeer dan eens met tegenlicht. Zo krijg je mooie warme kleuren in je foto's. Sommige camera's hebben wat moeite met het fotograferen in donkere lichtomstandigheden. Je ziet dan ruis of korreltjes in je foto. Fotografeer dan 's ochtends, dan heb je én mooi licht én goede lichtomstandigheden.

4. Kleding&styling

Niet alleen het licht maakt je foto, ook kleding is erg belangrijk. Zo leiden drukke prints of teksten op shirts erg af. Je krijgt juist mooie foto's als de kleding een beetje op elkaar afgestemd is, dus niet dat de kleren van je partner vloeken met die van je kindje. Let tijdens het fotograferen ook op de kleding, zitten broekjes of shirtjes wel goed, hangt er geen merkje uit. Of haar wat in ogen hangt. Probeer het alleen niet teveel te doen, want daar vinden kinderen weer wat van namelijk. Snottebellen zou ik lekker laten zitten, die zijn in Photoshop heel makkelijk weg zonder dat je kind het merkt.

5. Let op de scherpte

Inkoppertje, maar zorg ervoor dat iedereen scherp is op de foto. Onscherpte kan zeker heel mooi zijn, als kinderen naar jou of je partner toe rennen bijvoorbeeld; je stelt dan scherp op de persoon met het gezicht in beeld. Onscherpe ogen kijken heel onprettig in een foto. Ben je niet zeker? Kijk af en toe even terug en zoom in op de ogen.


6. Omkopen werkt (bijna) altijd!

Neem koek, sap, knuffels en allerlei ander omkoopmiddel mee. Als je kinderen er klaar mee zijn kan dat helpen om nog heel even de aandacht te verlengen. Vlekken kunnen achteraf in Photoshop weggewerkt worden. Zei ik al dat knuffels heel belangrijk zijn?


7. Klik, klik en nog een keer klik Blijf foto's maken, dan is de kans heel groot dat er een paar tussen zitten die gelukt zijn. Ik hou bij renfoto's altijd mijn vinger op de sluiter, zodat ik de leukste foto zeker weten heb. Het kan ook heel lastig zijn om foto's te maken met meerdere mensen, heeft de een de ogen open en de ander ze dicht. Daar kun je ook een spelletje van maken. Iedereen zijn ogen dicht? Dan tel jij af en dan doen zij ze open en druk jij af.


8. Gebruik een statief

Met een statief weet je zeker dat je niet beweegt, en dus geen bewegingsonscherpte hebt in je foto. Maar je kunt ook met de zelfontspanner foto's maken zodat je er zelf ook bij op staat. Bij veel camera's kun je bovendien instellen dat de zelfontspanner om de paar seconden foto's blijft maken, zo kun je er een paar proberen zonder weer naar de camera te hoeven rennen.


9. Fotografeer in RAW

Heb je een wat betere camera? Kijk dan of je in RAW kan fotograferen. Met een RAW bestand kan je meer en beter bewerken dan een JPG. Je kunt tegenwoordig heel simpel je foto met een preset/filter bewerken in de stijl die jij mooi vindt. Ik werk zelf in Lightroom van Adobe met zelfgemaakte presets.


10. Zelf je camera proberen in te stellen?

Kies dan eerst eens de diafragma-voorkeuze, daarmee regel je de onscherpte in je foto. Op je camera is dat de Av of A stand. Een laag getal zorgt voor weinig scherpte op de achtergrond en een hoog getal voor veel scherpte in je foto's. Een detail springt er dus uit als je een laag getal kiest, terwijl bij een groepsfoto een hoog getal nodig is om iedereen scherp te krijgen van voor tot achter.


Heb je vragen of opmerkingen, dan help ik je graag! Je kunt me altijd een bericht sturen. En heb je geen zin om zelf aan de slag te gaan? Dan kun je natuurlijk informatie opvragen of gelijk een shoot boeken via het contactformulier!


419 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page